Ugrás a tartalomhoz

Ipari technológiák

Dr. Német Béla (2013)

Pécsi Tudományegyetem

Fűszerek és koffeintartalmú élvezeti szerek, dohányipar termékei.

Fűszerek és koffeintartalmú élvezeti szerek, dohányipar termékei.

Fűszerek.

A fűszerek (http://hu.wikipedia.org/wiki/Fűszer ) mindazon növényekből, gombákból, állatokból vagy ásványokból nyert anyagok, amelyeket hatóanyagaik (illat-, íz-, zamat-, szín- és tartósítóanyagok) miatt ételeink elkészítéséhez, tartósításához felhasználunk. A fűszerek nagy többsége növényi eredetű; a zömmel fűszernek termesztett/használt növények a fűszernövények.

A fűszerek csoportosítása

(http://hu.wikipedia.org/wiki/Fűszerek_listája)

Levélfűszerek

Termésfűszerek

Virágfűszerek

A fűszerek fő hatóanyagai

Alkaloidok

Ásványi anyagok

Cserzőanyagok – növényi csersavak

Keserű anyagok [

Növényi festékanyagok

Illóolajok

Glikozidok

Szerves savak

Vitaminok

Szénhidrátok

Zsírok, zsíros olajok

14.21. ábra - Kotányi fűszerek sokasága egy bevásárló központ polcain

Kotányi fűszerek sokasága egy bevásárló központ polcain

http://fuszereslelek.blog.hu/2008/02/18/kotanyi

Kávé.

A kávé (http://hu.wikipedia.org/wiki/Kávé ) a kávécserje nevű örökzöld növény termésének, a kávébabnak a feldolgozott magja, az ebből készített kesernyés ízű, élénkítő hatású italt kávénak nevezzük, amelynek fő hatóanyaga a koffein.

A kávészemek szüretelését kézzel végzik, mert csak a piros, érett magokat lehet leszedni. Ezután a termőhelytől függően száraz vagy nedves eljárással azonnal tisztítják

A nedves eljárás során a kávébabot és a gyümölcshúst gépekkel elválasztják egymástól, majd a babot egy speciális folyadékban áztatják és mossák. Ezután elég 10-14 napi szárítás. A kávét mindkét esetben további tisztításnak, válogatásnak vetik alá, és ezután szállítják el. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amelyet folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek. Utána derül ki, milyen minőségű a kávé, milyen íz- és illatanyagokkal rendelkezik.

Az Arabica fajta nagy magasságban, kb. 1000-2000 m-en terem meg a trópusi égöv vulkánikus talajú, hegyvidéki tájain. Az arabica kávészemek kevesebb savat is tartalmaznak, hosszan megmaradó, karamelles utóízükért kedvelik. Az arabica kávécserje érzékenyebb a környezeti körülményekre, babkávéja emiatt is drágább, mint a robusztáé.

A robuszta kávécserje sokkal igénytelenebb és alacsonyabb magasságon is megterem, valamint az arabicához mérten több termést hoz. Az olcsó áruházi kávékínálat döntő többsége kizárólag robuszta kávéból áll, azonban nem szabad leminősíteni, hiszen más fajtával keverve kiváló kávé íz hozható létre.

14.22. ábra - A kávéfogyasztás éves mennyisége országonként

A kávéfogyasztás éves mennyisége országonként

Cigaretta

A cigaretta (http://hu.wikipedia.org/wiki/Cigaretta ) a dohánytermékek közé tartozó élvezeti cikk. A cigaretta (franciául 'kis szivar', 'szivarka') vékony papírhengerrel burkolt, kis tekercsnyi finom szálakra vágott dohány. Legtöbbször szűrőt (filtert) is tartalmaz, mely a belélegzett cigarettafüst káros anyagait hivatott kiszűrni. Kultúrája igen népszerű, annak ellenére, hogy bizonyítottan ártalmas az egészségre. Elsődleges pszichoaktív kémiai alkotója a nikotin, amely függőséget okoz. A cigarettázás elleni felvilágosítás, erőfeszítések eredménytelenségét jellemzi, hogy a magyar lakosság 20 %-a, azaz minden ötödik ember, bizonyíthatóan a dohányzás következményeként hal meg.

A dohány burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó füvek és cserjék nemzetsége (Nicotiana). 2000. évi adatok szerint a világon mintegy 1,22 milliárd ember dohányzik. Az Egészségügyi Világszervezet 2004-es jelentése szerint a világon évente bekövetkező 58,8 millió halálesetből 5,4 millió függ össze a dohányzással.

14.23. ábra - Egy doboz cigaretta fogyasztói árának növekedése Magyarországon 1996-2011 között

Egy doboz cigaretta fogyasztói árának növekedése Magyarországon 1996-2011 között

http://www.nograd24.hu/egydobozcigarettafogyasztoiaramagyarorszagon

Szeszes italok, kávé, tea, dohány fogyasztása Magyarországon 1970-2010

http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/elm13.html

18. Táblázat. Égetett szeszes italok, szeszes italok összesen, kávé, tea, dohány fogyasztása Magyarországon 1970-2010 között (KSH)

Égetett szeszes italok hazai fogyasztása

Egy főre jutó fogyasztás

égetett szeszes italok

szeszes italok összesen

kávé

tea

dohány

 

ezer abszolút liter

abszolút liter

kg

dkg

kg

1970

27 944,0

2,7

9,1

1,6

7,2

2,2

1975

38 055,0

3,6

10,1

2,6

8,1

2,3

1980

49 741,0

4,7

11,7

2,9

10,1

2,4

1990

44 004,0

4,3

11,1

2,6

13,5

2,0

1995

35 000,0

3,4

9,9

2,3

15,8

1,5

2000

32 457,0

3,2

10,0

2,8

20,3

1,5

2005

35 400,0

3,5

11,0

2,7

27,7

1,4

2009

34 598,0

3,4

9,8

2,5

25,2

1,6

2010

31 418,0

3,1

9,2

2,3

22,7

1,4