Ugrás a tartalomhoz

3D megjelenítési technikák

Dr. Fekete Róbert Tamás, Dr. Tamás Péter, Dr. Antal Ákos, Décsei-Paróczi Annamária (2014)

BME-MOGI

A holovízió, mint háromdimenziós megjelenítési lehetőség

A holovízió, mint háromdimenziós megjelenítési lehetőség

A klasszikus értelemben vett hologramokhoz hasonlóan, a holografikus megjelenítők képesek arra, hogy tárolják, és a megjelenítés során visszaállítsák a hullámfrontban tárolt amplitúdó- és fázisinformációkat. Szerkezeti elemeiket tekintve az első kísérletek mozgó hologramok létrehozására és megjelenítésére elsősorban akuszto-optikai fénymodulátorokkal felszerelt berendezések voltak. A más utakon folyó kísérletek a különleges tulajdonságokkal rendelkező, folyadékkristályos egységeket részesítették előnyben, azonban ezek a kutatások zsákutcának bizonyultak, nem eredményeztek a gyakorlatban is használható rendszert.

A holografikus elvekre épülő tiszta holografikus technika a valós képből számítás útján nyeri ki azt az információt, amellyel - szintén számítás útján - előállítható a hologram. Ezt vezérelt lézersugár rekonstruálja. Sajnos rendkívül nagy az interferencia képek számítási igénye, viszont ezért kárpótlásul rendkívül szép és meggyőző hatásban lehet részünk.

A holografikus technológia egy másik alkalmazása során, olyan ernyőt használnak, amelynek képpontjai képesek arra, hogy különböző irányokba, különböző intenzitású és hullámhosszú fényt bocsájtsanak ki. Így könnyen belátható, hogy a térbeli látvány létrehozása csak a fénysugár vezérlésének kérdése. Ezt egy fény modulációs egység generálja, és a fenti tulajdonságokkal rendelkező ernyő, a transzformáció után, a helyes térbeli nézetet adja. E technológia előnye, hogy alkalmas a klasszikus holografikus megjelenítéshez hasonló mélységbeli információk megjelenítésére [12.1.].