Ugrás a tartalomhoz

Dentálhigiénikusok kézikönyve

Vályi Péter

Szegedi Tudományegyetem

Az ajak betegségei (Novák Péter)

Az ajak betegségei (Novák Péter)

Cheilitis exfoliativa („cserepes” ajak)

Tünetek: lemezesen hámló pörkök, erosiók váltogatják egymást, az ajak szárazzá, duzzadttá válik ritkán verticalis fájdalmas berepedések kíséretében. A hámló sárgásbarna pörkök a stressállapotok idején periodikusan visszatérnek. Krónikus, főleg fiatal lányokon, nőkön gyakoribb elváltozás, kiváltásában ideges ajaknyalogatás, harapdálás vagy a kiálló felső metszőfog irritatiója, lázas állapot és a nyelv ideges előreolása, ajak feszítettsége, hideg és nagyon meleg időjárás játszanak közre. Az ajaknyalogatás következtében perioralisan is kialakulhat gyulladás és másodlagosan fertőződhet (baktérium, gomba). Vannak esetek, amikor az oki tényezőket nem sikerül kimutatni.

Differenciáldiagnosztika.: Cheilitis chronica actinica et acuta, cheilitis glandularis.

Cheilitis exfoliativa

Cheilitis angularis

Gyermekeken, fiatalokon Staphylococcus vagy Streptococcus által, a szájzugokban okozott pyoderma (angulus infectiosus). A pállott szájnak vagy zabolának is nevezik. Tünetek: a szájzugi gyulladás berepedéseket, vörös égő, fájdalmas beszűrődöttséget okoz. Később a hámfosztott területeket felváltja a szürkésfehér hyperkeratoticus „pállott” megvastagodás. Az elváltozás ráterjedhet a környező bőrre és mézsárga pörkök képződnek. a folyamat hónapokig, évekig is fennállhat. Felnőtteken, idősebb korban a Candida albicans okozza. Vashiányos anaemiában (perlèche) és B2-vitamin-hiányban, Plummer–Vinson-szindrómában, pellagrában, diabetes mellitusban, alultápláltságban is előfordulhat. Hajlamosító tényező lehet még a mélyharapás, congenitilis szájzugfistula, fokozott nyálfolyás (ptyalismus) és idős embereknél a „lefittyent orcák”, fogatlanság vagy a fogsorviselők harapási magasságának csökkenése miatt kimélyült szájzugi redő, amely nyálmaceratióval és másodlagos Candida-fertőzéssel járhat. Másodlagosan Staphylococcus aureus fertőzés is fokozhatja a gyulladást.

Differenciáldiagnosztika.: Pemphigus vegetans.

Cheilitis angularis

Cheilitis glandularis

Viszonylag ritka, krónikus ajakbetegség, amely középkorú férfiakon gyakoribb, mint nőkön. Etiológiája pontosan nem ismert, familiarisan ismétlődhet és kialakulásában napsugárzás, emocionális stress, dohányzás, rossz szájhigiéné is közrejátszhat.

Tünetek: legtöbbször az alsó ajak érintett Az ajakon főleg vestibularisan piros pontok láthatók, amelyek kis vegyes nyálmirigyek kivezetőnyílásai. A nyálmirigyek krónikus gyulladása és hyperplasiája miatt az ajak duzzadt és a fokozott nyáltermelés következtében „nyálban úszik”. A tág kivezetőnyílások pyogen fertőzésre hajlamosítanak, ami a nyálmirigyek elgennyesedésével (cheililtis glandularis suppurativa), mélyebbre terjedésével a megduzzadt, beszűrődött ajak (cheilitis glandularis aposthematosa) fekélyessé, fájdalmassá, pörkössé válhat. Ilyenkor nyákos-gennyes váladék távozik préselés hatására. A betegség praediszponálhat ajakrák kifejlődésében.

Differenciáldiagnosztika.: Cheilitis granulomatosa, cheilitis chronica, Quincke-oedema, Crohn-betegség.

Cheilitis fissurata

Oka nem tisztázott, de hajlamosító tényezőnek számít olyan exogen tényező, mint a dohányzás, szájlégzés, klimatikus faktorok és Crohn-betegség, valamint Down-szindróma.

Tünetek: férfiakon gyakoribb, mint a nőkön. Alsó, felső ajakon makacs, nehezen gyógyuló fájdalmas, hámfosztott fissura, többnyire Staphylococusszal fertőzött.

Differenciáldiagnosztika.: Mechanikai sérülés.

Cheilitis actinica acuta

Heveny ajakgyulladás, amely erős napsugárzás („nap-cheilitis”) hatására lép fel. Gyakori az akut cheilitis nyáron („sommer-cheilitis”) vízparton, télen (sielés) hómezőkön és különösen világosbőrű és hajú egyének között. Photoallergen vagy phototoxicus kozmetikumok („ajakrúzs-cheilitis”) és gyógyszerek is kiválthatnak akut kontakt cheilitist.

Tünetek: az ajak oedemásan megduzzad, vörössé válik, feszülő viszkető érzés kíséretében. Egyszeri napsütés hatására különösen az alsó ajkon vesiculobullosus elváltozások, fájdalmas, nedvező erosiók, fekélyek, majd barnásvörös beszáradó pörkök képződnek.

Differenciáldiagnosztika.: Cheilitis exfoliativa, ekzema, cheilitis actinica chronica, ajakrák.

Cheilitis diabetica

Hosszú ideje fennálló gyógyulási hajlamot nem mutató égő, feszülő ajakgyulladás vagy ajakseb esetén gondolni kell diabetesre. Ilyenkor a laboratóriumi vizsgálat addig felfedetlen cukorbetegséget igazolhat. A krónikus fekély ajakrákot utánozhat, ezért próbakimetszés is szükséges.

Differenciáldiagnosztika.: Cheilitis chronica.