Ugrás a tartalomhoz

Gumik kémiája és technológiája

Gergó Péter (2012)

Pannon Egyetem

BEVEZETÉS

BEVEZETÉS

A Gumik kémiája és technológiája jegyzet a TÁMOP-4.1.2.A/2-10/1-2010-0012 Hiányszakmák és munkaadói igényekre épülő képzések környezetbarát és fenntartható kialakítása, fejlesztése a Pannon Egyetemen című pályázat Műanyagipari mérnökasszisztens képzés keretében készült.

A különböző kaucsukok kiemelt helyet foglalnak el a szerkezeti anyagok között. A kaucsukok, mint elasztomerek közös tulajdonsága a többi szerkezeti anyaghoz képest (fémek, műanyagok), hogy már kis húzófeszültség hatására eredeti hosszuknak többszörösére nyúlnak, a feszültség megszüntetése után visszanyerik eredeti alakjukat. Ez a rugalmas, elasztikus tulajdonság jelenti e speciális szerkezeti anyagok fő előnyét. A kaucsukok lineáris vagy kismértékben elágazó szerkezetű polimerek. Szobahőmérsékleten amorfak, illetve kisebb mértékben kristályosak. Emellett viszkoelasztikus jellegűek, továbbá magasabb hőmérsékleten elvesztik elasztikus tulajdonságaikat.

A kaucsukok mind a termelést, mind a felhasználást tekintve jelentős részt tesznek ki a szerkezeti anyagok között, különösen, ha tömeg helyett a térfogatos termelést követjük figyelemmel. A világ természetes kaucsuk termelése 2010-re megközelítőleg 10,3 millió tonna volt, a felhasználás ezzel szemben elérte a 10,7 millió tonnát, mely termelés és felhasználási deficitet a felhalmozott készlet fedezte, de az árak ennek megfelelően növekedtek. A szintetikus kaucsukok termelése a 2009-es évhez képest számottevően nőtt, elérte a 13,9 millió tonnát, míg a felhasználás ettől valamelyest elmaradt, mintegy 13,8 millió tonnát tett ki [1].

A Gumik kémiája és technológiája jegyzet magában foglalja a különböző természetes és mesterséges kaucsukok csoportosítását, jellemzőit. Ismerteti a főbb kaucsuktípusokat, azok tulajdonságait, előállítási eljárásaikat, valamint felhasználási területeiket és sajátságaikat.