Ugrás a tartalomhoz

Gumik kémiája és technológiája

Gergó Péter (2012)

Pannon Egyetem

A TERMÉSZETES KAUCSUK TULAJDONSÁGAI

A TERMÉSZETES KAUCSUK TULAJDONSÁGAI

A természetes kaucsuk feldolgozása általában kezelés után történik meg, ezáltal biztosítva a kedvező feldolgozási tulajdonságokat. A vulkanizálatlan kaucsuk nyersszilárdsága és nyújthatósága nagy. Kedvező a tapadási tulajdonsága, amely a nyersszilárdsággal együtt fontos tényező a gumiabroncsok gyártása során, emiatt a természetes kaucsuk jó alapanyaga az abroncsgyártásnak. Keverési, alakítási eljárásokban, mint az extrudálás és kalanderezés kedvező tulajdonságokat mutat. További előnye a magas vulkanizálási arány.

Hűtés és temperálás után a kaucsuk 10°C és -35°C között átlátszatlanná és rugalmatlanná válik, ezt a részleges kristályosodás okozza. Nyújtás hatására is bekövetkezik a kaucsuk kristályosodása. Ez erősítő hatással bír, mind a nyers kaucsuk, mind a vulkanizátum nyersszilárdsága és szakítószilárdsága nagy. Nyúlási kristályosodása és annak következtében, hogy a kristályok a terhelés megszűnése után is megmaradnak a kaucsuk hajlamos a hiszterézisre, azaz a feszültség hatására bekövetkező deformációt vizsgálva, a terhelés és a terhelés megszüntetése után felvett görbe lefutása nagymértékben eltér., ezáltal ellenállóbb a hirtelen erőhatásokkal szemben

A nyers kaucsuk szerves oldószerekben, benzolban petroléterben, széntetrakloridban, valamint kőolajban oldódik, illetve erősen duzzad. A vulkanizált kaucsuk csak duzzadásra hajlamos, a térháló megakadályozza a polimer felbomlását. A mesterséges kaucsukokkal szemben számos előnnyel rendelkezik. Strukturális stabilitása nagy, rugalmassága és hideg hőmérsékleti rugalmassága és dinamikus tulajdonságai kiválóak. Modulusza (merevsége) és visszapattanási rugalmassága nagy. Kopásállósága közepes. Öregedésállósága és ózonállósága a polimer láncban található telítetlen kötések miatt gyenge, de ezek telítésével, stabilizátorok vagy antioxidánsok alkalmazásával javítható. Fény hatására bekövetkezhet a polimer gyorsabb degradációja, bomlása, ezért fénymentes helyen kell tárolni.