Ugrás a tartalomhoz

Gumik kémiája és technológiája

Gergó Péter (2012)

Pannon Egyetem

2. fejezet - TERMÉSZETES KAUCSUK (NR) [5, 6, 7]

2. fejezet - TERMÉSZETES KAUCSUK (NR) [5, 6, 7]

Számos növény tartalmaz olyan tejszerű folyadékot, amely olajokat, zsírokat, viaszokat, gyantákat, keményítőket, illetve fehérjéket tartalmaz vizes emulzióban vagy diszperzióban. Ezen belül több mint ezer növényfaj tartalmaz kaucsukszerű anyagokat vizes diszperzióban, ami legnagyobb mennyiségben cisz formációjú 1,4-poliizoprénből áll (1. ábra).

1. ábra cisz 1,4 poliizoprén

ATERMÉSZETES KAUCSUK FORRÁSA

Kaucsukszerű folyadékot kizárólag kétszikű zárvatermő magvas növények, a spermatofiták tartalmaznak. A filogenetikailag fiatalabb növények több kaucsukot termelnek, mint a régebbi növények. A világon felhasznált természetes kaucsuk mintegy 99 százalékát a Hevea brasiliensisből nyerik ki. Ezzel együtt több növényfajt is vizsgálnak a természetes kaucsuk termelésének biztosítására, ezek közt van a Ficus elastica (gumifa), a Parthenium argentatum (guayule), a manióka és a tápióka. Ezek mellett jelen tudomásunk szerint, a gumiipari üzemeknek még több mint 1000 faj áll rendelkezésre a gazdaságilag megfelelő természetes kaucsuk kinyerésének vizsgálatára, mely kísérletek napjainkban is folynak.

A fás növények réteges szerkezetűek, ezek belülről kifele, a geszt, szijács, a kambium, a háncs és a kéreg. Új sejtek a kambium rétegben keletkeznek folyamatosan a növekedési időszakban. A latex a kambium és a háncsréteg között keletkezik az úgynevezett tej érben, tejcsatornákban vagy tej sejtekben. A tej erek összekötik a kambium réteget a kéreggel. A növény nem rendelkezik egyetlen összefüggő tej-ér rendszerrel. Ezek az egyedi tej-ér rendszerek kiterjednek a gyökéren és a törzsön át a koronáig, de nem kapcsolódnak más, a növényt felépítő egységhez. Az ilyen felépítésű növények fő képviselője a Hevea, de a manióka is hasonló felépítéssel rendelkezik. A tejcsatorna elágazó csőrendszer, amely a növény egészén megtalálható. Ilyen tejcsatornák találhatók a koronatövisben (Euphorbia spendens) is. A tej sejtek egyedi, elszigetelt hosszúkás alakú sejtek. A latex az elvágott sejtekből folyik ki, csapolni nem lehet. Hasonló sejtek találhatók a kamillában és a gyermekláncfű félékben.