Ugrás a tartalomhoz

Integrált gyümölcstermesztés

Soltész Miklós

Mezőgazda Kiadó

14.4. Betakarítás

14.4. Betakarítás

A betakarítás idejét és módját a felhasználási cél határozza meg. Exportra és befőttgyártásra a szüretet akkor kezdjük, amikor a gyümölcs a fajtára jellemző méretet elérte, beszíneződött, húsa kemény és rugalmas. Más feldolgozási célra (lekvár, aszalvány) a teljesen érett, a kocsány körül ráncosodó szilvát szüreteljük.

A fejlett gyümölcstermesztő országokban a szilvaérést műszeres vizsgálatokkal is jelzik. Meghatározzák a gyümölcsök húskeménységét, szárazanyag-tartalmát és savtartalmát.

Az érés során lezajló változások figyelembevételének az a célja, hogy a gyümölcsöt a felhasználási célnak legmegfelelőbb, optimális időpontban szüreteljük. Az elsietett (kisebb tömeg és szárazanyag-tartalom) és a kései (sérülékenyebb, rosszabbul tárolható gyümölcs) szüret is kedvezőtlen a gyümölcs minőségére. Ezt támasztják alá a 14.7. táblázat adatai.

14-7. táblázat - A szilvafajták gyümölcsjellemzőinek változása az érés során (Csány és mtársai, 1984, Szabó et.al., 1990)

Fajta

Szedési időpont (hó, nap)

Gyümölcs tömeg (g)

A kőmag aránya

(%)

Gyümölcs átmérő (mm)

Szárazanyagtartalom

(%)

Savtartalom

(%)

Cacanska lepotica

07.26.

08. 06.

08. 09.

08. 13.

29,7

34,7

38,9

44,9

4,9

4,5

4,1

3,6

35,1

37,4

37,4

42,5

11,0

12,3

13,8

14,0

1,73

1,59

1,34

1,25

Cacanska rodna

08. 20.

08. 27.

08. 30.

09. 04.

09. 10.

27,7

29,6

31,5

33,5

37,4

4,8

4,6

4,2

3,8

3,4

32,9

35,0

35,2

36,9

37,8

13,0

15,2

16,8

16,8

19,8

1,62

1,68

1,31

1,13

0,96

Besztercei Bt. 1.

08. 30.

09. 04.

09. 10.

19,2

21,2

21,7

4,7

4,2

4,1

28,6

29,8

40,2

14,5

15,5

17,1

1,72

1,25

1,53


Konzervipari feldolgozásra megfelelő minőségű szilva szüretelhető a rázógépekkel. Az egymenetes rázásnál követelmény, hogy a szilva legalább 90%-os érettségű legyen. A rázás időtartama 13-20 másodperc (Droba és Mészáros, 1973). A Kilby típusú rázógéppel óránként 40-50 fa termése takarítható be. A Schaumann gépek üzemeltetéséhez több kiszolgáló személy kell, teljesítményük 25-30 fa/óra. A betakarított termés 80-90%-a ép, a kézi válogatást követően friss fogyasztásra is értékesíthető.

A friss exportra és a hazai friss fogyasztásra szánt szilvát lehetőleg kézzel, kocsánnyal együtt, hamvasan és szennyeződésmentesen szedjük. A kézi szedés teljesítménye elsősorban a fa méretétől, berakódottságától és a gyümölcs méretétől függően 15 kg/fa (Besztercei szilva, nagyméretű fákon) és 60 kg/fa (Stanley, Bluefre, kisméretű fákon) között változik. A kézi szüret praktikus módja a gyümölcs műanyag vödrökbe történő szedése és tartályládába (maximum 50 cm magas) ürítése. A magas fák szüretét a háromlábú alumíniumállványok megkönnyítik.

A gépi és a kézi szedést követően is célszerű a gyümölcsöket egy egyszerű válogató gépsorra vinni, amelyről kézzel gyorsan leszedhetők a sérült, beteg, éretlen és ikergyümölcsök.

A szilvát a vásárló igényei szerint 6 vagy 10 kg-os környezetbarát anyagú (papír, fa) rekeszbe töltjük.

A korai érésű szilvafajtáknál csak néhány napos átmeneti tárolással számolhatunk, mert nem alkalmasak a hosszabb idejű eltartásra. A későn érő, nagyobb szárazanyag-tartalmú fajták jobban viselik a tárolást. A fogyasztási idő meghosszabbítása és a magasabb értékesítési ár elérése érdekében többhetes tárolásra is szükség lehet.

A tárolásra szánt gyümölcsöt kézzel, kíméletesen, kocsánnyal együtt szedjük, a sérült, túlérett szilvákat távolítsuk el. 8-10 órán belül szállítsuk a tárolóba, és hűtsük le 5-7 °C-ra. A tárolási hőmérsékletet néhány napon belül el kell érni (Sass, 1986).

A tároláshoz optimális a 0 °C léghőmérséklet és a 90-92% relatív páratartalom. A tárolással összefüggő néhány egyéb adatot a 14.8. táblázat tartalmazza.

14-8. táblázat - Szilvafajták tárolási paraméterei (Erso, 1993)

Fajta

Maximális tárolási időtartam (nap)

Javasolt légösszetétel

szabályozatlan

szabályozott

légterű tárolóban

O2

CO2

Stanley

20—30

45—60

1,5—2

8—10

President

20—30

45—60

1,5—2

15—18

Angeleno (japán típusú szilva)

30—0

40—60

1,5—2

2—2,5


A betakarított termés kémiai anyagokkal történő utókezelése tilos. A szüret, az áruvá készítés, a tárolás és az értékesítés során is követelmény, hogy a gyümölcsöket a lehető leghigiénikusabb módon kezeljük, idegen anyagoktól, szenynyeződésektől távol tartsuk.