Ugrás a tartalomhoz

Integrált gyümölcstermesztés

Soltész Miklós

Mezőgazda Kiadó

9.7. Tárolás

9.7. Tárolás

Jelentős fejlesztéseknek lehetünk tanúi a fejlett almatermesztő országokban műszaki vonatkozásokban:

  • Kidolgozták a szabályozott légterű tárolás modern változatát, az ULO eljárást. Sok vonatkozásban nagy haladást tettek a szabályozott légterű csomagolásban és szállításban is.

  • A tárolási paraméterek (hőmérséklet, relatív páratartalom, CO2-tartalom, O2-tartalom) mérési és ellenőrzési rendszerét csaknem tökéletessé fejlesztették.

  • Állást foglaltak egyéb tárolási eljárások, mint például az ózon tárolás, nyomás alatti tárolás, sugárzásos tárolás alkalmazhatóságában. Az ajánlásokat ennek megfelelően tették meg.

  • Óriási fejlődés következett be a tároláshoz kapcsolódó válogatás, osztályozás és csomagolás számítógépek segítségével történő automatizálásában.

  • Nagy léptekkel haladt az építészet, elsősorban a könnyűszerkezetes, szendvicspanelos megoldásokban, s az ezzel szorosan együttjáró legmegfelelőbb teremnagyságok kialakításában.

  • Sokan tanulmányozták a legalapvetőbb növényélettani folyamatot, a légzést, mert a légzés „blokkolásával” életfolyamat-lassulást lehet elérni, ami a tárolási veszteségek szempontjából nagyon fontos (9.24. táblázat).

  • Az érésgyorsítás „kiiktatásán” sokan fáradoztak, tengernyi munkát szentelve az etiléntermelődés és -forgalom kimutatásának és megismerésének (9.10. ábra).

  • Valamennyi laboratóriumban mérték a savtartalmat (9.11. ábra), mint az egyik – tárolás alatt – talán legszabályosabban lebomló beltartalmi anyagot.

  • Hatalmas munkát fektettek az alma húskeménységének mérésére is. Erről két keresett almafajta tárolhatóságával kapcsolatban adunk információt a 9.25., 9.26., 9.27. táblázatban.

  • Számos kísérlettel igazolták az évjárathatást.

  • Kellően tisztázták, hogy a termesztési tényezők (művelésmód, víz- és tápanyagellátás, növényvédelem, szüret stb.) alapvetőek, mint ahogy nélkülözhetetlen az ökológiai adottságok ismerete is (9.28. táblázat, 9.12. ábra).

  • A tárolás előtti vegyszeres (Etoxiquin, DPA, Benomyl, CaCl2) kezelések erőteljes visszaszorítása.

  • Széles körű kereskedelmi, marketing- és szaktanácsadói munka.

9-24. táblázat - Az almafajták légzésének alakulása különböző hőmérsékleten (MgCo2/h/kg)

Fajták

–1 °C

0 °C

2,5 °C

3,5 °C

4,5 °C

Starking

3,1

3,4

4,2

4,6

6,1

Golden Delicious

3,3

3,7

4,5

5,0

5,5

Jonathan

3,6

4,0

4,9

5,4

6,0

Stayman Winesap

2,7

4,1

5,0

5,6

6,2


9-25. táblázat - Az Elstar húskeménységének csökkenése (tárolás 1,5 °C-on) (van Chaik,

Oxigén, %

Etilén (1/1)

Havi húskeménység-csökkenés

1

0

0,8

1

100

2,4

5

0

2,6

5

100

6,3


9-26. táblázat - VL-ben és SzL-ben tárolt Jonagold húskeménységének (N) változása (Goffings-Herregods, 1994)

Légösszetétel

Tárolási idő, nap

O2%

CO2,%

158

187

208

235

264

21,00

0,03

46,10

46,10

44,10

37,30

36,30

17,00

4,00

53,00

47,10

44,10

42,20

42,20

1,00

1,00

79,50

69,60

66,70

61,80

60,80

0,70

0,70

74,50

69,60

62,80

62,80

60,80


9-27. táblázat - VL-ben és SzL-ben tárolt Jonagold húskeménységének változása (tárolás után + 8 nap piaci körülmények) (Goffings-Herregods, 1994)

Légösszetétel

Tárolási idő, nap

O2%

CO2,%

158+8

187+8

208+8

235+8

264+8

21,00

0,03

42,20

41,20

38,20

33,30

30,40

17,00

4,00

49,00

40,20

39,20

36,30

31,0

1,00

1,00

71,60

67,70

63,80

55,90

56,90

0,70

0,70

67,70

64,70

64,70

58,90

60,80


9-28. táblázat - A Granny Smith alma (tárolási vesztesége (%) a termőhelytől függően (Nenadovic-Mratanic, 1994)

Termőhely

Évek

Átlag

1981

1982

1983

Smederevo

39,20

56,70

42,16

46,02

Obrenovac

6,18

9,20

6,96

7,44

Banatski Brestovac

7,91

10,18

8,02

8,70


9-10. ábra - 20 °C-on tartott almafajták etiléntermelése

20 °C-on tartott almafajták etiléntermelése


9-11. ábra - Az Idared tárolás alatti pektinváltozása (El Sayed, 1979)

Az Idared tárolás alatti pektinváltozása (El Sayed, 1979)


9-12. ábra - A Jonathan húsbarnulása és a Starking szkaldosodása a szüreti időtől és a termőhelytől függően (Sass, új adat)

A Jonathan húsbarnulása és a Starking szkaldosodása a szüreti időtől és a termőhelytől függően (Sass, új adat)


A hazai almatárolás jelenleg számos gonddal küzd. Ezek a következők:

  • Almatermésünkhöz mérten a rendelkezésre álló megfelelő tárolók aránya nem több, mint 10-20%.

  • Működő, szabályozott légterű tárolónk nincs.

  • Nincs tárolási javítószolgálat.

  • Nem megoldott az új tárolók építésének pénzügyi, hitelezési rendszere, mechanizmusa.

  • Nincs megfelelő szaktanácsadás.

Tárolástechnológia. Követendő példaként két országból – Hollandiából (9.29. táblázat) és Olaszországból (9.30. táblázat) mutatunk be technológiai adatokat.

9-29. táblázat - Alma tárolására Hollandiában ajánlott tárolási paraméterek (1992/93)

Faj, ill. fajta

Tárolási eljárás

Hőmérséklet, °C

CO2 % tart.

O2 % tart.

Tárolhatóság ideje

Cox's Orange

VL

3,5

dec. eleje

ULO

4,0

1

1,2

márc. vége

Elstar

VL

1,0

dec. eleje

ULO

1-–2

2–3

1,2

ápr. közepe

VL

1

febr. közepe

Gloster

SZL

1

3–4

18–17

márc. közepe

ULO

1

3

,2

máj. közepe

VL

1

jan. eleje

Golden Delicious

SZL

1

5–6

16–15

jan. vége

ULO

1

4

1,2

máj. vége

VL

1

jan. eleje

Jonagold

SZL

1

5

16

jan. vége

ULO

1

3–4

1,2

máj. vége

VL

4–5

jan. vége

Rőté Booskoop

ULO

4

1

1,2

márc. vége

Alkmene

VL

4

okt. eleje

Delcorf

VL

3

?

?

okt. közepe

Discovery

VL

3

?

?

Elán

VL

3

?

?

VL

1

dec. közepe

Elise

ULO

1

3

1,2

ápr. közepe

VL

2,5

dec. vége

Fiesta

ULO

4

1

1,2

márc. eleje

VL

1

dec. vége

Gála

ULO

1

1

1,2

márc. kezdete

James Grieve

VL

3

?

?

okt. közepe

Karmijn de Sonnaville

VL

4

?

?

dec. kezdete

Laston's Superb

VL

2–3

jan. vége

SZL

2–3

6

15

márc. vége

SZL-srub

2–3

4

3

ápr. vége

VL

3–3,5

dec. vége

Lombart's Calville

SZL-srub

3–3,5

3

3

máj. közepe

VL

3

jan. közepe

Melrose

SZL

3

5

16

febr. vége

ULO

3

1

1,2

márc. vége

Ravzubin

VL

3

jan. vége

VL

3–4

febr. vége

Winston

SZL

3–4

4–5

17–16

máj. vége


9.30. táblázat. Javasolt tárolási paraméterek néhány almafajta CA-tárolásához

(nardin, 1986)

9-30. táblázat - Javasolt tárolási paraméterek néhány almafajta CA-tárolásához (Nardin, 1986)

Fajták

Hőmérséklet

Rel. páratart.,

%

Hagyományos

CA-tárolás

ULO

CO2

LO

CAO2

min.

max.

CO2

O2

Jonathan

1,8

3,0

90—92

2,5

2,5

1,8—2,2

1,5—1,8

Jonagold

1,0

1,5

90—92

3,5

2,5

2,5—3,0

1,5—1,8

Golden Delicious

1,0

1,5

92—95

4,0

2,5

25—3,0

1,5—1,8

Starking

0,8

1,5

90—92

3,0

2,5

1,0—2,0

1,5—1,8

Gloster

1,0

1,5

91—93

2,0

2,5

1,0—1,5

1,5—1,8

Idared

1,8

3,0

90—92

2,0

2,5

1,8—2,2

1,5—1,8

Granny Smith

1,0

1,5

90—92

2,0

2,5

1,0—1,5

1,5—1,8

Winesap

1,0

1,5

91—93

2,0

2,5

1,0—1,5

1,5—1,8

Morgenduft

0,8

1,5

91—93

3,0

2,5

2,5—3,0

1,5—1,8


Megjegyzés: minimum hőmérséklet a legjobban tárolható fajtáknak; maximum hőmérséklet nagy, érett gyümölcsök, gyenge berakódottság esetén ULO-tárolásra.

A tárolástechnológia meghatározó. A 9.13. ábra három fő almafajtánk tömegveszteségét és az azt kísérő átmérőcsökkenését mutatja be. Minél kezdetlegesebb a technológia, minél kevésbé tudjuk az előírt kis értéken tartani a hőmérsékletet, annál nagyobb lesz az apadás, következésképpen az átmérőváltozás is. Ez utóbbi sem elhanyagolandó, hiszen ha például 5 mm-enként osztályozzuk a gyümölcsöt, meglehet, hogy a betárolt, úgynevezett nagyobb almák aránya kitároláskor 20-30%-kal is kisebb lesz. Az alacsonyabb kategóriába tartozó almáért pedig a piacon általában jóval kevesebbet fizetnek.

9-13. ábra - Az alma átmérőjének és tömegének változása a tárolás idején (Sass, új adat)

Az alma átmérőjének és tömegének változása a tárolás idején (Sass, új adat)


A savlebomlás minőségi csökkenést okoz. Azt is megfigyelték, hogy minél gyorsabb, illetve nagyobb a savlebomlás, annál „fáradtabb” lesz az alma, annál több betegség keletkezik rajta, illetve benne. A folyamat azonban fajtaspecifikus, mint ahogyan ezt a Romániában kapott eredmények is mutatják (9.14. ábra).

9-14. ábra - A 230 napig tárolt alma húsbarnulásának és titrálható savtartalmának változása (Ghergh et al., 1994)

A 230 napig tárolt alma húsbarnulásának és titrálható savtartalmának változása (Ghergh et al., 1994)


A szabályozott légterű tárolók térhódításával igen sok kísérletet végeztek a légösszetétel-változás hatásával kapcsolatban.

Kezdetben a Jonathan-foltosodás visszaszorítása volt a cél. Ma már a héjfoltosságok között – a Jonatán-termesztés világméretű csökkenése miatt – a szkald a leggyakoribb betegség.

Héjfoltosodásra nagyon érzékeny többek között a Starking és a Granny Smith. Ezért fontos Nardin (1994) kísérlete, amelyben három légösszetétel-változatot, három értékelési idővel kombinálva vizsgált (9.15. ábra).

9-15. ábra - A Granny Smith szakaldosodása 1991-ben, háromféle légösszetétel/ és tárolásiidő-variációban (Nardin, 1994) Megjegyzés: a vizsgálatot kitárolás után 10 napig végezték 20 °C-os helyen.

A Granny Smith szakaldosodása 1991-ben, háromféle légösszetétel/ és tárolásiidő-variációban (Nardin, 1994) Megjegyzés: a vizsgálatot kitárolás után 10 napig végezték 20 °C-os helyen.


Az alma tárolási betegségei részletesen Kállay (1984) és Lars (1986, 1993, 1994) munkáiban tanulmányozhatók.