Ugrás a tartalomhoz

Borászati kémia

Kállay Miklós

Mezőgazda Kiadó

Egyéb alkotórészek

Egyéb alkotórészek

Szorbit. Határértékű alkohol: C6H8(OH)6. Színtelen, tű alakú kristályokat képez, amelyek 110 °C-on olvadnak. Oldata jobbra forgató. Édes ízű. A körte, az alma és más gyümölcsök levében megtalálható, a szőlőmust, a bor csak csekély mennyiségben (max. 80 mg/l) tartalmazza, jó évjáratokban és ha nagy az extrakttartalom. Éppen ezért jelentősebb mennyiségű szorbit jelenléte arra mutat, hogy a szőlőmusthoz más gyümölcsök levét keverték, illetve, hogy a borhoz erjesztett gyümölcslevet adtak.

Inozit. Szintén határértékű, de aromás alkohol, hexaoxi-hexahidrobenzol: C6H6(OH)6. Édes ízű. Optikailag inaktív alakja, a mezo-inozit a vitaminok csoportjába tartozik, az élesztők növekedéséhez nélkülözhetetlen. 50 °C alatt színtelen, monoklin kristályokat, 50 °C felett vízmentes, tű alakú kristályokat alkot, melyek olvadáspontja 225 °C.

Mikrobiológiai módszerekkel meghatározva a mustok 380–710 mg/l inozitot tartalmaznak.

Növényi nyálkák, mézgák, gumianyagok. A must kisebb mennyiségben tartalmaz növényi gumikat, ezeket részletesebben a pektinanyagokkal együtt tárgyaltuk.