Ugrás a tartalomhoz

Fermentációs feldolgozási műveletek

Pécs Miklós (2011)

Typotex Kiadó

Az egyes biotechnológiai termékek bioszintézisének megvalósításán túl komoly technológiai feladatot jelent ezen anyagok kinyerése és tisztítása. A rendkívül összetett biológiai rendszerekből egyetlen komponens kinyerése csak többlépéses, optimált műveletsorozattal valósítható meg. A feldolgozási kérdések fontosságát jelzi az a tendencia, hogy a legmodernebb termékek, a rekombináns fehérjék elállításának költségeiben a termék izolálása és tisztítása eléri a 80-90%-ot is. Az összeállított tananyag felépítésében a feldolgozási folyamat logikájára épül. Előbb a sejtek elválasztásának műveleteit (szűrés, centrifugálás), és a sejtfeltárást tárgyalja, majd a koncentráló műveletek (extrakció, adszorpció, membránműveletek, csapadékképzés) következnek. Ezt követik a tisztítás és végtisztítás műveletei, mint a kristályosítás és a szárítás. A sort olyan finomkémiai műveletek zárják, amelyek csak laboratóriumi, vagy preparatív léptékben alkalmazhatók (affin-műveletek, elektroforézisek, fókuszálások). Az anyag szintéziseként végül műveletsorok, technológiák kerülnek bemutatásra, így a zárványtestek (inclusion body) feldolgozása, a citromsav és a monoklonális antitestek (Mab) feldolgozási technológiája.

Tartalomjegyzék

Letölthető anyagok
fermentacio-1.pdf
fermentacio-2.pdf
fermentacio-3.pdf
fermentacio-4.pdf
DC metaadatok
Cím:
Fermentációs feldolgozási műveletek
Szerzők:
Pécs Miklós
Kiadó:
Typotex Kiadó
Közreműködők:
BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Dátum
2011.09.30.
Azonosító:
[URI]
Források:
ISBN 978-963-279-472-3
Nyelv
Magyar
Terület:
2011 Magyarország
Tárgyszavak
fermentációs termékek, feldolgozás, downstream processing, elválasztási műveletek, biomérnöki technológia, sejtfeltárás, membránműveletek, affin-műveletek, porlasztva szárítás