Ugrás a tartalomhoz

Animal nutrition

Károly Dublecz (2011)

Debreceni Egyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Pannon Egyetem

Chapter 17. References

Chapter 17. References

Aarnink, A.J.A. and Verstegen, M.W.A. (2007): Nutrition, key factor to reduce environmental load from pig production. Livestock Sci. 109. 194-203.

Aulrich, K., A. Berk, T. Reuter, G. Flachowsky (2001): Genetically modified feeds in animal nutrition. Arch. Anim. Nutr. 54. 183-195.

Babinszky, L. – Tossenberger, J. (1997): A mikrobiális úton előállított fitáz enzim hatásának vizsgálata monogasztrikus állatokkal. Kutatási jelentés, PATE ÁTK Takarmányozási Tanszék

Böhme, H., K. Aulrich, R. Danicke, G. Flachowsky (2001): Genetically modified feeds in animal nutrition Arch. Anim. Nutr. 54. 197-207. Cole, J. (1999): Global 2050, a basis for speculation, Nottingham University Press

Dublecz, K., Pál, L., Bartos, Á., Zsédely, E., Wágner, L., Kovács, G., Bányai, A., Tóth, Sz. (2006): A takarmányozás hatása a baromfitermékek minőségére, Állattenyésztés és Takarmányozás, Különszám, 55. 71-87.

Flachowsky, G., K. Aulrich, H. Böhme, I. Halle (2007): Studies on feeds from genetically modified plants (GMP) – Contributions to nutritional and safety assessment. Animal Feed Sci. and Techn. 133. 2-30.

Gundel, J. (2006): Takarmányozás és élelmiszerminőség, Állattenyésztés és Takarmányozás, Különszám, 55. 5-14.

Halle, I., R.M.E.S. El Sanhoty, G. Flachowsky (2005): Nutritional assesment of GM potatoes in broiler feeding. Proc. Soc. Nutr. Physiol. 14.63.

Husvéth, F., Pál, L., Magyar, L. (2006): A takarmányozás hatása a kérődzők húsának minőségére, Állattenyésztés és Takarmányozás, Különszám, 55. 53-70.

Knowlton, K.F. – Cobb, D.T. (2006): Implementing waste solutions for dairy and livestock farms. J. Dairy Sci., 89. 1372–1383.

Koelsch, R. – Shapiro, C. (1998): Estimating manure nutrients from livestock and poultry. http://www.ianr.unl.edu/pubs/wastemgt/g1334.htm

McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A. (2002): Animal nutrition, Pearson Education Limited.

Mézes, M., Tóth, T. (2006): A takarmányozás hatása a sertés- és a nyúlhús minőségére és biztonságára, Állattenyésztés és Takarmányozás, Különszám, 55. 41-51.

Moughan, P.J., Verstegen, M.W.A., Visser-Reyneveld, M.I. (2000): Feed evaluation, principles and practice, Wageningen Pers.

NRC (1998): Nutrient requirements of swine. 10th rev. ed., National Academy Press, Washington DC

Reuter, T., K. Aulrich, A. Berk, G. Flachowsky (2002): Investigation on genetically modified maize (Bt-maize) in pig nutrition: chemical composition and nutritional evaluation. Arch. Anim. Nutr. 56. 23-31.

Rotz, C.A. (2004): Management to reduce nitrogen losses in animal production. J. Anim. Sci., 82. (E. Suppl.) E119-E137.

Schmidt, J. (2003): A takarmányozás alapjai, Mezőgazda Kiadó

Schmidt, J. (2006): Takarmányozás és a tej minősége, Állattenyésztés és Takarmányozás, Különszám, 55. 33-40.

Schmidt, J., Várhegyi, I., Várhegyi, J., Túriné Cenkvári, É. (2000): A kérődzők takarmányainak energia- és fehérjeértékelése, Mezőgazda Kiadó

Szabó J. (2006): Az állati eredetű élelmiszerek biztonsága, Állattenyésztés és Takarmányozás, Különszám, 55. 15-32.

Tamminga, S. – Verstegen, M.W.A. (1992): Implication of nutrition of animals on environmental pollution. Rec. Adv. Anim. Nutr., 113–130.

Tamminga, S. (1996): A review on environmental impacts of nutritional strategies in ruminants. J. Anim. Sci. 74. 3112-3124.

Wood, J.D. and T.L.J. Lawrence (1993) Safety and quality of food from animals, British Society of Animal Production, Edinburgh, UK