Ugrás a tartalomhoz

Projektzáró konferencia - "Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása"

2015. február 24. - Tankönyvtár

Projektzáró konferencia - "Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása"

A szakma képviselői és a meghívott előadók sorra vették az elmúlt három év legfontosabb fejlesztéseit, eredményeit és tapasztalatait a TÁMOP-4.2.5.B-11/1-2011-0001 "Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása" elnevezésű kiemelt projekt 2015. január 15-i hivatalos zárókonferenciáján.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Rábai Cecília, az Educatio Nkft. szakmai vezetője elmondta: idén 241 új, lektorált szakkönyv válik elérhetővé Magyarország legnagyobb ingyenes felsőoktatási tartalomszolgáltató oldalán, az Educatio Nkft. által üzemeltetett www.tankonyvtar.hu oldalon. Az előadó röviden vázolta a felsőoktatás kötelező és ajánlott irodalom listáiról válogatott tudományos alapművek kiválasztásának előkészítését és menetét. Hozzátette: a 241 új mű fele már elérhető, rövidesen a többi is kikerül a felsőoktatási és nonprofit kutatói szférát a legmagasabb minőségű és legfrissebb elektronikus szakirodalommal 2005 óta ellátó Digitális Tankönyvtárra.

Hegyi Csilla, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság osztályvezetője köszöntőjében méltatta a sikeres projekt eredményeit, kitért arra, hogy milyen jól illeszkedik a jelenlegi felsőoktatási stratégiába. A megkezdetett utat folytatni kell, az eddigi eredmények jó alapot képeznek a jövőbeli EFOP pályázatokhoz.

Markója Szilárd (Országgyűlési Könyvtár), a Tankönyvár alapítója mesélte el A Tankönyvtár a kezdetektől napjainkig című előadásában a Tankönyvtár létrehozásának és eddigi tízéves működésének történetét. Az Educatio Kft. egyik legsikeresebb projektjeként emlegetett Digitális Tankönyvtár mérföldköveinek felsorolása után elmesélte azt az ötlépcsős metódust, amellyel a feltöltendő dokumentumokat kiválasztották. A legfőbb eredményeket felsorolva elmondta, hogy a látogatások száma 2010 óta megduplázódott, a letöltések száma pedig a négyszeresére nőtt. A jövőbeni tervek felvázolása után megköszönte a Tankönyvtár munkatársainak az eddigi munkát és felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy 241 tudományos alapmű válik ingyenesen elérhetővé a Digitális Tankönyvtáron.

Gyurgyák János (Osiris Kiadó) A Digitális Tankönyvtár állománybővítése – a tankönyvfejlesztés kiadói szempontból című előadásában a projekt jelentőségéről, hiányosságairól és lehetőségeiről, valamint a magyar tankönyv- és szakkönyvkiadásról – ezen belül a Digitális Tankönyvtár szakkönyvkiadásra gyakorolt pozitív hatásáról - mondta el gondolatait. A projekt megvalósulását személyes véleménye alapján 85%-ra ítélte, mert sok kiváló könyv nem került be a végül megvásárolt tartalmak közé. Ezek azok a könyvek, amelyeknél a külföldi jogtulajdonosok nem engedélyezték a teljes körű nyilvánossággal történő közreadási jogát. Minden kiadó nevében külön megköszönte az Educatio Kft. munkatársainak áldozatos és lelkes munkáját. Előadásának végén felvázolta, hogy véleménye szerint a magyar felsőoktatási szakkönyvkiadás előtt milyen lehetőségek állnak.

Annak érdekében, hogy az elhangzó előadások teljes képet nyújtsanak a fejlesztésekről, Kovács Beáta, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. projektvezetője a TÁMOP-4.2.5.B projekt alapadatait és legjelentősebb eredményeit prezentálta. A Digitális Tankönyvtár létrehozásának előzményei és a megvalósított tartalombeszerzések (Elsevier Backfile Collections, Arcanum II., Scival Experts) ismertetése után bemutatta a projekt során készült három nagy kutatást, beszélt a megvalósított, a tartalomszolgáltatást érintő, valamint informatikai fejlesztésekről, a projekthez kapcsolódó képzésekről és az eredmények – országos rendezvényeken történő – publikálásáról.

Mikulás Gábor, a GM Info Consulting Kft. ügyvezetőjeElsevier Backfile Collections című előadásában az Elsevier archívumok értékéről beszélt, valamint arról, miért hasznos mindenki számára a folyóirat-archívumok használata. A gyűjtemény azonnali, elektronikus hozzáférést biztosít a 20. század legbefolyásosabb tudósainak klasszikus cikkeihez, ennek jelentősége abban is tetten érhető, hogy a legújabb tudományos teljesítmények – pl. cikkek és szabadalmak – az archív cikkekre épülnek a fizikai tudományoktól az élettudományokig. Vázolta a nemzetközi felsőoktatási csúcsintézmények által használt archívum-cikkek keresettségét - ezek szakterületenkénti arányát grafikonnal szemléltette. Ismertette a közönséggel a magyarországi Science Direct felhasználói, keresési és visszahivatkozási jellemzőit, előadása végén pedig kiemelte: a folyóirat-archívumban található cikkek megtérülése garantált.

Duplájára nőtt az Arcanum Digitális Tudománytár című előadásában Somfay Örs, az Arcanum Adatbázis Kft. marketingigazgatója elmondta: az Arcanum Digitális Tudománytár célkitűzése, hogy közös rendszerbe integrálják és online elérhetővé tegyék az összes magyar nyelvű tudományos folyóiratot, hetilapot, napilapot, periodikát és lexikont – azaz mindent, ami a kutatók számára forrásértékű lehet. Vázolta ennek feltételeit és menetét, majd az Arcanum történetéről beszélt. Előadása végén felhívta a figyelmet a készülő Közgyűjteményi Portálra, amely egyetlen adatbázisban fogja a nagyközönség elé tárni az összes magyar múzeum, könyvtár és levéltár gyűjteményeit.

E-learning tendenciák - A digitális tananyagok jelene és jövője a felsőoktatásban címmel tartott előadást Dr. Kádár Krisztián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem e-learning szakmai vezetője. Prezentációjában az e-learning jelentőségéről és hasznáról beszélt, majd részletesen áttekintette az e-learning tananyagok elkészítésének módszertanát, fő szempontjait, eszköztárát és típusait. Előadása végén betekintést nyújtott az e-learning tananyagok lehetséges fejlesztési irányaiba.

Porosz Péter, az Elsevier Research Intelligence kelet-európai és magyarországi kutatásmenedzsment üzletágvezetőjeMagyar kutatókon a világ szeme: az Experts portál címmel egy egészen újszerű tudománymetriai szemléletű kezdeményezésről számolt be. 3000 magyar kutató publikációi és kapcsolati hálózata jelenik meg az SciVal Experts Hungary portálon. A 2014-ben indított portál 3000 magyar kutató profiljának, életútjának, kapcsolati hálójának, publikációinak monitorozását teszi lehetővé. A portál tartalmi bemutatása után az előadó részletesen elmagyarázta a szemantikai ujjlenyomat működésének lényegét, jelentőségét, valamint az adatbázisba való bekerülés – és sorba rendezés – korábbi és jelenlegi kritériumait.

Az előadások után a jelenlévők feltehették kérdéseiket és elmondhatták javaslataikat az előadóknak.

További hírek
2014. február 11.

A SciVal Experts adatbázis 3000 magyar kutató profiljának, életútjának, kapcsolati hálójának, publikációinak monitorozását teszi lehetővé. Speciális, kutatói hálózatokat feltérképező eszköz, az Elsevier B. V. által kifejlesztett egyedülálló szoftver segítségével került kifejlesztésre. Így jött létre az a páratlan, magyar kutatókat bemutató adatbázis, amely adattartalmát a Scopus-ból, a világ legnagyobb szakirodalmi adatbázisából nyeri. Bárki számára szabadon elérhető a világ bármely pontjáról, így segíti a kutatóink bekapcsolódását a nemzetközi tudományos életbe.

2015. január 9.

Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása (TÁMOP-4.2.5.B-11/1-2011-0001)

2015. január 20.

Szeretettel várunk mindenkit a 15. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, ahol a Digitális Tankönyvtár saját standdal mutatkozik be. „Gondolkodom, tehát ott leszek!”

Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
TÁMOP 4.2.5.B Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása