Ugrás a tartalomhoz
Ajánló

Mérnökgeodézia 6., A lézertechnika, és mérnökgeodéziai alkalmazása

2010, Dr. Ágfalvi Mihály

Ebben a fejezetben a lézertechnika mérnökgeodéziai alkalmazását ismerhetik meg. Először rövid áttekintést kapnak a lézernek, mint egy speciális fényforrásnak a legfontosabb tulajdonságairól. A lézer alkalmazását elsősorban az építési beruházásokhoz kapcsolódó geodéziai feladatok szempontjait érvényesítve ismertetjük. Bemutatunk néhány tipikus műszert és műszertartozékot. Foglalkozunk az elérhető pontossággal.

Egészségkárosító magatartások és mérési módszerek

1, Elekes Zsuzsanna

A jegyzet az egészségkárosító magatartásokkal kapcsolatos főbb elméleti és módszertani ismereteket tekinti át.A tananyag elméleti részében a hallgatók megismerik a témához kapcsolódó fontosabb szociológiai elméleteket, az egyes viselkedési formák problémakénti megjelenésének történetét, társadalmi okait. A legújabb kutatási eredmények segítségével a tananyag bemutatja a különböző egészségkárosító magatartások kialakulásában szerepet játszó veszélyeztető tényezőket.A módszertani rész célja az egészségkárosító magatartások elterjedtségére, jellemzőire, az időbeli változások tendenciáira, a veszélyeztetettek körének feltérképezésére, és a magatartásokkal kapcsolatos attitűdök feltérképezésére vonatkozó mérési eszközök és kutatási módszerek bemutatása, megismertetése. A tananyag tárgyalja a fontosabb egészségkárosító magatartások (alkohol, gyógyszer, tiltott szerek, dohányzás) mérésére rendelkezésre álló közvetett és közvetlen indikátorokat, becslési eljárásokat. Ismerteti az alkalmazott indikátorokkal kapcsolatos érvényességi és megbízhatósági problémákat.

Gazdálkodási Modul (150 lecke, 10 kredit)

2008, Dr. habil Juhász Csaba, Dr. Kovács Elza, Szatlóczky Kinga

Gazdálkodási modul elkészítése az MSc szakra jelentkezők számára Agrárgazdálkodási ismeretkörben 10 kredit értékben

Transdifferentiation and regenerative medicine

2011, Dr. Péter Balogh, Dr. Péter Engelmann

The subject covers the basic embryonic developmental characteristics (transcriptional regulation and functional features) and currents trends for the stem cell-mediated regeneration of several organs in experimental and clinical conditions. It also discusses the ethical constrains of embryonic as well as adult stem cell-based therapies.

CAD Book

2012, Péter Hervay, Richárd Horváth, László Kátai, István Madarász, Balázs Mikó, László Molnár, István Nagy, István Oldal, Olivér Papp, Attila Piros, László Rabb, István Szabó, Georgina Nóra Tóth, Károyl Váradi

The activity of mechanical engineers has been changed during the last decade because the computer became an integral part of the design process. The engineers can solve more complex tasks with more effective and productive work. The aim of this coursebook is to overview the basis of computer aided engineering activity. The certain chapters deal with 3D solid model building techniques through the geometrical description till the features based parametric description. The material acquaints with modeling of sheet metal parts and surface modeling as well. The assembly modeling describes the various types of constraints and assembly operation procedures. An introduction to final elements method gives chance to insight of CAD numerical techniques. The CAD Book is dedicated to computer aided design, however all the CAx technology has a great importance for every engineering activity.

Tudásbázisok alkalmazása

2011, Kis-Tóth Lajos

A tudásbázis alapfogalmának különböző értelmezéseinek megismerését és megértését követően, a nemzetközi területen vizsgáljuk meg az alkalmazási területeken kialakult speciális jellemzőket. A Sulinet Digitális Tudásbázis célrendszerének és felépítésének a bemutatása, a felhasználási lehetőségek tudatosítása. A tananyag révén elsajátíthtaja a gráfszerkesztés folyamatát a pedagógiai metaadatok fogalmát, és kialakításának lépéseit.

Hírek

Adatbázisok használata a felsőoktatásban – képzők képzése

2014. szeptember 4.

Az Educatio Nonprofit Kft a TÁMOP-4.2.5.B-11/1-2011-0001 (Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása) projekt keretében képzést indít „Adatbázisok használata a felsőoktatásban” címmel. A képzés lebonyolítója a CC CONSULTATIO Tanácsadó és Kommunikációs Korlátolt Felelősségű Társaság.

3000 magyar kutató tudományos profilja egy adatbázisban

3000 magyar kutató tudományos profilja egy adatbázisban

2014. február 11.

A SciVal Experts adatbázis 3000 magyar kutató profiljának, életútjának, kapcsolati hálójának, publikációinak monitorozását teszi lehetővé. Speciális, kutatói hálózatokat feltérképező eszköz, az Elsevier B. V. által kifejlesztett egyedülálló szoftver segítségével került kifejlesztésre. Így jött létre az a páratlan, magyar kutatókat bemutató adatbázis, amely adattartalmát a Scopus-ból, a világ legnagyobb szakirodalmi adatbázisából nyeri. Bárki számára szabadon elérhető a világ bármely pontjáról, így segíti a kutatóink bekapcsolódását a nemzetközi tudományos életbe.

Nyelvészeti e-Book könyvtár a Tankönyvtáron

2013. augusztus 8.

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. TÁMOP-4.2.5-09/1-2010-0002 projektje révén mindenki számára elérhetővé vált a magyar nyelvterület egyik legjelentősebb bölcsészettudományi lexikon és egynyelvű szótárgyűjteménye, amely a Tinta Könyvkiadó gondozásában jelent meg nyomtatott és elektronikus formátumban. A szótárak, lexikonok, gyűjtemények, adatbázisok a védelmi idő teljes tartalma alatt a kutatók, oktatók, diákok és valamennyi érdeklődő számára rendelkezésre állnak.

Folyóirat archívum a ScienceDirecten

2013. május 27.

Már Magyarországon is számos felsőoktatási intézmény és nonprofit kutatóintézet hallgatói, oktatói és kutatói érhetik el a természettudományok, műszaki tudományok és orvostudomány legnagyobb elektronikus folyóirat archívumát, az Elsevier B.V. gondozásában megjelenő Journal Backfile Collections-t. Az adatbázist az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. szerezte be a TÁMOP-4.2.5-B-11/1-2011-0001 projekt keretében.