Ajánló
2011, Schubert Tamás, Erdélyi Krisztina
A tárgy keretében a hallgatók az Information Technology Infrastructure Library (ITIL) két területével, a konfigurációmenedzsmenttel és a hálózatmenedzsmenttel ismerkednek meg. A konfigurációmenedzsment témakörben az ITIL Szolgáltatásieszköz- és konfigurációmenedzsment folyamatát tárgyaljuk, majd részletesen ismertetjük az eszközök feltérképezését, az operációs rendszer távoli telepítését, a távoli szoftvertelepítés és szoftvercsomagok készítéséhez tartozó protokollokat és technológiákat.A hálózatmenedzsment témakörben a hálózatmenedzsment feladatait, az internet menedzsment architektúráját, a menedzselt információra vonatkozó modellt (MIB) és kommunikációs protokollt (SNMP) mutatjuk be.Mindkét témakör tárgyalása során szabványos protokollokat, legjobb gyakorlatot és módszertant követünk. Ismertetjük és bemutatjuk rendelkezésre álló szoftverválasztékot, összevetjük a szolgáltatásaikat. A legfontosabb funkcióikat a hallgatók a gyakorlatban is alkalmazzák. A gyakorlatokon IBM Tivoli és HP Szoftver termékeket használunk.
2011, Bóta László
A tananyag bemutatja az információszolgáltató eszközök fejlődését a könyvtáros szakmában, megismerteti az interneten fellelhető adatok keresésének lehetőségeit, az online keresés alapvető fogalmait, a webes keresőszolgáltatásokat, azon belül a webes keresőrendszerek működési mechanizmusát, és a felhasználói felület felépítését. A tananyag részletesen tárgyalja a keresőrobotok működési mechanizmusát, bemutatja a Google-t, mint keresőeszközt, a metakeresők világát, valamint az egyéb speciális keresők területét. A tananyag  megismerteti a szemantikus web fogalomkörét, valamint a katalógusok és intelligens rendszerek megoldásait.
2010, Mélykúti Gábor
Domborzatábrázolás módszerei
2010, Dr. Gribovszki Zoltán
Kivonat A vízgazdálkodási tervezés alapjai és feladatai: A vízügyi szervezet felépítése, A vízgazdálkodás jogi szabályozás: a vízgazdálkodási törvény, az EU Víz Keretirányelve, A vízjogi engedélyezési eljárás, A vízgazdálkodási tervezés menete a vízfolyásrendezés példáján.
2011, Juhász Krisztina, Juhász Dániel, dr. Török Imre
A különböző termikus eljárások során - pl.: hegesztési-, hőkezelési-, felületkezelési stb. - az anyagban rendkívül összetett, komplex változások mennek végbe. A munkadarabban a rajta végrehajtott hőciklus következményeként, hőtágulás-zsugorodás, fázisátalakulás(ok) játszódnak le. Egy hegesztett kötés kialakulásakor a hegesztő eljárástól függően a varraton kívül a hőhatásövezet megjelenésével is számolni kell. A hőhatásövezet az alapanyagnak az a meg nem olvadt része, amelyben a hegesztési hőfolyamat hatására mikroszerkezeti átalakulások játszódnak le. Ez a jelenség az allotróp átalakuláson keresztülmenő anyagokban (pl.: acélok) a hőhatásövezeten belül fázisátalakulási övezetet is eredményez, amely több zónára tagolható, a hőfolyamat okozta mikroszerkezetváltozási sajátosságok alapján. A hőhatásövezetek jellegzetes kialakulásának bemutatására, elemzésére, modellezésére mutat be példákat a digitális tananyag, amelyen keresztül a hallgatók megismerkedhetnek e komplex jelenséggel.
2011, Tóvári Judit
A tananyag az igen változatos formákban és tartalommal nyomtatottan és elektronikusan egyaránt megjelenő folytatólagos források, illetve részdokumentumaik könyvtári feldolgozásával foglalkozik.
3000 magyar kutató tudományos profilja egy adatbázisban
2014. február 11.

A SciVal Experts adatbázis 3000 magyar kutató profiljának, életútjának, kapcsolati hálójának, publikációinak monitorozását teszi lehetővé. Speciális, kutatói hálózatokat feltérképező eszköz, az Elsevier B. V. által kifejlesztett egyedülálló szoftver segítségével került kifejlesztésre. Így jött létre az a páratlan, magyar kutatókat bemutató adatbázis, amely adattartalmát a Scopus-ból, a világ legnagyobb szakirodalmi adatbázisából nyeri. Bárki számára szabadon elérhető a világ bármely pontjáról, így segíti a kutatóink bekapcsolódását a nemzetközi tudományos életbe.

2014. január 29.

Mi is ott voltunk a 14. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a Papp László Sportarénában január 16-18. között. A kiállítás három napján, 5 000 négyzetméteren, összesen 121 hazai és külföldi kiállító és 48 előadás várta a látogatókat. A Digitális Tankönyvtár csapata a fejlesztéseinkről szóló szekciótermi előadásokkal, az online kvízjátékunk kitöltési lehetőségével, és a Tankönyvtárról nyújtott információkkal próbált segíteni az érdeklődőknek.

Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
Arcanum Magyarország vezető tartalomszolgáltatója