Ajánló
2011, John Humphreys, Boban Tanovic, Kovács Kristóf
This section looks at the lattice distortions associated with dislocations and shows how these result in stress fields. It also explains the dislocation Burgers vector and dislocations reactions.
1, Dr. Karajz Sándor, Tóth Zoltán
The necessity for creating a new economic paradigm or for elaborating a new approach to economics can most efficiently be justified by providing a critical analysis of conventional economic theories. Following this view the teaching material introduces basic theories of environmental economics belonging to the branch of economics dealing with environmental factors and based on conventional or neoclassical foundations (problems of public welfare, Pigouvian taxes, the Coase theorem, optimal utilisation of natural resources, the standard price theory) and presents critical views related to these issues.
2011, Bálint Tóth
This course is taught regularly for those MSc students of mathematics at TU Budapest who chose stochastics as topics of specialization. It is assumed that students have a solid background in probability theory (with measure theoretic foundations) and analysis. The following material covers: ergodic theorems (von Neumann's and Birkhoff's); limit theorems “with bare hands”: Levy's arcsine laws, sojourn time and local time of 1d random walk; the method of moments with applications; the method of characteristic functions: Lindeberg's theorem with applications, Erdős–Kac theorem (CLT for the number of prime divisors), various other applications; stable laws and stable limits with applications; infinitely divisible distributions, Lévy–Khinchin formula and elements of Lévy processes. With lots of problems for solution and applications.
2011, Dr. Nagy Szabolcs
Az emberi civilizáció vagy a konzumerizmus eddigi mintáit követve a rendelkezésre álló erőforrásait feléli, azaz a javakat pazarló módon „túlfogyasztja” és akkor nem is olyan hosszú távon, a jelenlegi formájában megszűnik létezni, vagy a túlélést választja, de ehhez bizonyos javak birtoklásáról le kell mondania, vagy legalább használatukat - az ésszerűség mértékein belül - korlátoznia kell. Az itt bemutatásra kerülő fejezetek azzal a nem titkolt szándékkal születtek, hogy átfogó képet nyújtsanak a fenntarthatóság fogalmáról, megközelítéseiről, valamint annak egyik legfontosabb kifejeződési formájáról: a környezettudatos vásárlói magatartásról és az azt elősegítő fenntartható marketingről, hiszen a legnagyobb hatást fogyasztásunkon keresztül gyakoroljuk a környezetre. A tananyag áttanulmányozása után az olvasó nem csak megértheti, elsajátíthatja, hanem a mindennapi gyakorlatba átültetve - a fenntarthatóság mintáit követve - közvetlenül is pozitív hatást gyakorolhat a környezetre.
2011, Dr. Pörzse Gábor
Egyetemi hallgatók, kutatók és érdeklődők számára rendelkezésre álló, három egyetem konzorciumában kialakított, első olyan kutatásszervezés és innovációmenedzsment elektronikus tananyag, amely kifejezetten koncentrál az élet- és egészségtudományok területére
2011, Dr. Kirs Eszter
Az angol nyelvű jogi okiratok szerkesztése és az angol nyelvű tárgyalás képessége nélkülözhetetlenné vált a magyar joghallgatók számára. A tananyag egyes Magyarország számára releváns nemzetközi bírói intézmények előtt alkalmazandó eljárási szabályokat ismertet az olvasóval. A tananyag megértését elősegítendő, az első fejezet az alapvető angol nyelvű jogi kifejezések magyar megfelelőjét és magyarázatát tartalmazza. Az olvasó betekintést nyer az Európai Bíróság, az Emberi Jogok Európai Bírósága, a Nemzetközi Bíróság és a Nemzetközi Büntetőbíróság eljárási szabályaiba.
2014. július 15.

A Digitális Tankönyvtár újdonságaival az idei EFOTT-látogatók is megismerkedhetnek július 15-20. között Miskolctapolcán. Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. több projektjével is kitelepül a nyári fesztiválra. A Tankönyvtár és a többi program, a Civil Téren várja az érdeklődőket.

3000 magyar kutató tudományos profilja egy adatbázisban
2014. február 11.

A SciVal Experts adatbázis 3000 magyar kutató profiljának, életútjának, kapcsolati hálójának, publikációinak monitorozását teszi lehetővé. Speciális, kutatói hálózatokat feltérképező eszköz, az Elsevier B. V. által kifejlesztett egyedülálló szoftver segítségével került kifejlesztésre. Így jött létre az a páratlan, magyar kutatókat bemutató adatbázis, amely adattartalmát a Scopus-ból, a világ legnagyobb szakirodalmi adatbázisából nyeri. Bárki számára szabadon elérhető a világ bármely pontjáról, így segíti a kutatóink bekapcsolódását a nemzetközi tudományos életbe.

2013. augusztus 8.

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. TÁMOP-4.2.5-09/1-2010-0002 projektje révén mindenki számára elérhetővé vált a magyar nyelvterület egyik legjelentősebb bölcsészettudományi lexikon és egynyelvű szótárgyűjteménye, amely a Tinta Könyvkiadó gondozásában jelent meg nyomtatott és elektronikus formátumban. A szótárak, lexikonok, gyűjtemények, adatbázisok a védelmi idő teljes tartalma alatt a kutatók, oktatók, diákok és valamennyi érdeklődő számára rendelkezésre állnak.

2013. május 27.

Már Magyarországon is számos felsőoktatási intézmény és nonprofit kutatóintézet hallgatói, oktatói és kutatói érhetik el a természettudományok, műszaki tudományok és orvostudomány legnagyobb elektronikus folyóirat archívumát, az Elsevier B.V. gondozásában megjelenő Journal Backfile Collections-t. Az adatbázist az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. szerezte be a TÁMOP-4.2.5-B-11/1-2011-0001 projekt keretében.

Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
Arcanum Magyarország vezető tartalomszolgáltatója